31 mars 2011

Bilder från Vernissagen "SÄS i Afrika"

Foton: Miriam Carlsson
 Urban Tapper och Martti Valkonen invigde utställningen. 
 Martti Valkonen, Anna Nero - intendent och Bertil Karlsson
 Trum- och dansgruppen Zindingasou

 Även några av hjälporganisationerna var närvarande. Bland annat Human Bridge



 Bertil Karlsson är medarbetare på museet.då.nu

29 mars 2011


Idag invigs utställningen SÄS i Afrika kl 14.00.
På TV4 igår kväll visades följande reportage: SÄS visar upp hjälparbete

23 mars 2011

Montering av bilder

Foton: Miriam Carlsson


Sista produktionsveckan inför vernissagen på tisdag 29 mars. 
Vi monterar bilder på ljusskärmar. 

16 mars 2011

Protes


Linus Nygren som är ortopedingenjör på SÄS skriver: 

På försommaren -08 fick jag ett samtal från Jan-Åke Thorell, Ulricehamn. Han och hans hustru, Britt, driver ett projekt för att hjälpa föräldralösa barn i Voi, Kenya. Barn vars föräldrar har dött i sviterna av HIV/Aids.
Barnen bor hos vårdnadshavare, vanligtvis någon släkting, men får stöd via projektet med det basala: mat, kläder, sovmadrass, moskitnät, skolgång, medicin etc.
Projektet har en egen hemsida: http://voi.harnvi.net/

Samtalet som jag fick gällde ett av de äldre ”barnen" i programmet, en ung kvinna som heter Carlos. Hon bor hos sin moster i utkanten av en by som heter Kisimenye, en timmes resa utanför Voi. Hon lider av epilepsi och hennes skolgång har varit obefintlig (undervisningen är kostnadsfri, men material och uniformer kostar).
Hon kan inte mycket swahili och ingen engelska så det är svårt med kommunikation. Periodvis har hon haft dagliga epilepsianfall och vid ett av dessa föll hon i elden och skadade benet så hårt at det var tvunget att amputeras strax nedanför knäet.
Frågan till mig blev om jag kunde göra en protes. Svaret blev ”ja”. Med hjälp av några foton och mått kunde jag tillverka en protes. Normalt görs en protes efter en avgjutning av stump och modellframtagning. Här var det inte möjligt. Ytterligare en svårighet är att stumpen är väldigt kort, vilket gör att det ”vanliga” konceptet för protestillverkning inte fungerar. Men resultatet blev ändå acceptabelt.
Ortopedteknik ställde upp med lokaler, verktyg och förbrukningsmaterial. I största möjliga mån användes begagnade prylar som rekonditionerades. Några komponenter behövde köpas bl a en fot, vilka betalades av projektet.

I september åkte Jan-Åke ner till Kenya. Han fick med sig protesen och en snabbkurs i proteskunskap. Dagen efter att han kommit ner så fick jag ett mail och en länk till youtube, där hade han lagt ut en liten film när Carlos tar sina första steg med protesen. Häftig känsla att se att det fungerade!!

I februari -09 fick jag möjlighet att åka ner och träffa ”min patient”. En ung kvinna som har ett betagande leende, när hon väl ler. Vi fick kommunicera med hjälp av de lokala medarbetarna samt teckenspråk. Protesen fick sig en justering också.
De som hållit kontakt med Carlos och följt henne de senaste åren säger att hon blivit mer utåtriktad. De första gångerna som de träffade henne är ca 6 år sedan och då höll hon sig för sig själv.
Efter en tid så svarade hon på tilltal och på en fråga om vad hon önskade sig mest blev svaret: ”Ett mål mat om dagen och en madrass att sova på.” Det visade sig att hon sov direkt på lergolvet hemma i hyddan.
Idag har hon gått sitt första år på en internatskola i Mombasa. Under det året har hon läst in 2 årskurser och trivs bra. På skolan har hon en egen säng, hon får mat, mediciner, läkarvård och undervisning.

15 mars 2011

musik i Afrika

Musiken skiljer sig åt i de afrikanska länderna. På Vernissagen till utställningen "SÄS i Afrika" kommer museet.då.nu gästas av trum- och dans gruppen Zindingasou, från Göteborg. Artisterna kommer från länder i Västra Afrika. Här nedan kan ni se ett klipp från Burkina Faso som exempel på musik därifrån. Musiek, Dans van de Gourmanché, Burkina Faso 

I östra Afrika kan musiken till exempel låta såhär: Taarab-Unaringa
På Zanzibar finns en musikform som heter Taarab som uppstod i perioden efter 1840. 

I Etiopien är denna man populär. Oromo Musik - Ali Birra

9 mars 2011

I hjärtat av Afrika

I utställningen SÄS i Afrika som invigs den 29 mars kan man njuta av ett bildspel som skildrar naturen i Afrika - för eftertanke och stillhet. 
foto: Urban Tapper

Gryningen i Afrika är den allra mest njutbara stunden. Stillhet och tystnad, natten ljusnar och ersätts av djupa mättade färger som om världen lyssnar till fåglarnas sång och gör sig redo för solen.
/Richard Dowden

4 mars 2011

Kontinenten Afrika

Nu är väggmålningen till utställningen "SÄS i Afrika" färdig. Hjälparbete bedrivs i de markerade länderna på kartan: Senegal, Burkina Faso, Etiopien, Somaliland (del av Somalia), Kenya och Tanzania. 

3 mars 2011

Invigning av ny Utställning - 29 mars kl 14.00

foto Martti Valkonen
SÄS i Afrika
Genom fotografier bjuder vi in till Afrikas vackra kontinent, där kulturen blomstrar och människorna dansar trots fattigdom och sjukdomar. I samarbete mellan flera frivilligorganisationer och engagerade personer på Södra Älvsborgs Sjukhus bedrivs hjälparbete i flera afrikanska länder. 
Grunden för projekten handlar om att fungerande utrustning som byts ut på vårt sjukhus sänds vidare och kommer till gagn för många fler. Teknisk personal från SÄS installerar, utbildar och följer upp arbetet på plats. 
I många av länderna lever människor nära livet och döden på ett helt annat sätt än i Sverige, vilket skapar färgstarka personligheter som ofta lever i nuet. I utställningen visar vi glimtar från några av dessa människor som personalen från SÄS mött under sina uppdrag, tillsammans med bilder från verksamheten ute på de lokala sjukhusen. 
museet.då.nu

montering


I röda rummet - som i vanliga fall är ett referensbibliotek - blir det under utställningen "SÄS i Afrika" ett fotogalleri, med bilder och texter om hjälpverksamheten i Afrika. Här monteras bilder på spännramar.  

1 mars 2011

Sång

"I solnedgången glöder jorden i mättat rödlila och träden flammar i grönt. Vedrök och sång driver sakta i den vindstilla kvällsluften och doft och ljud blandas till något andlöst vackert." 
                                  / Richard Dowden - Afrika framtidens kontinent